Det är höst och det börjar bli kallt ute, solen skiner och strålarna når ända in på cafeét Papegøye där vi har bestämt träff med Anton. Ett café utan dess like mitt i Tøyen, Grönland i Oslo. Ett café med lika mycket själ och charm i väggarna som baristorna bakom disken har. Det här är Antons bebis, som han har fostrat från att vara en liten kaffe-bil till caféet det är idag, Papegøy.
Anton är en legend, med all sin rätt, han är en av de mest prisbelönta baristorna i Norge. Och nyligen vann han The Barista League i Barcelona tillsammans med sin tidigare kollega och vän, Simen Andersen.
Därför tyckte vi att det var dags att lära känna Anton lite bättre.
- Hej, Anton! Innan vi börjar, kan du berätta lite om dig själv och vad du gör?
Hej, jag heter Anton Södermann och kommer ursprungligen från Finland. Jag flyttade till Oslo 2011 för att jag ville ha en förändring och alltid haft ett exotiskt intryck av Norge. Vilket stämde, för jag trivs väldigt bra i Norge och i Oslo.
Idag driver jag Papegøye, som är ett café med specialkaffe på Tøyen/Grönland i Oslo, men när jag började visste jag inte ens vad specialkaffe var. När jag kom till Oslo ville jag ha ett socialt jobb och lockades naturligtvis till caféarbete.
Jag gick runt med mitt CV och fick tillslut jobb på Kaffebrenneriet på Bislett. Där jobbade jag med trevliga människor som motiverade mig till att utmana mig själv. Många av dom tävlade inom kaffe vilket hjälpte mig att också våga och inte känna att det var så laddat.
Det tog flera år innan jag tävlade i de officiella tävlingarna, men jag deltog i flera interna tävlingar i Kaffebrenneriet som latte art throwdowns och koppning.
Jag har tidigare jobbat som dansare och tycker att jobba bakom baren är lite som att stå på scen. Samtidigt gillar jag verkligen att vara "of service". Så för mig är att stå bakom baren en fin kombination av att stå på scen och vara «till tjänst» för någon på samma gång. Det är både kommunikation och medling samtidigt.
Jag är också väldigt fascinerad av att ta reda på gästens behov och hur man löser behovet. Det blir som en "Master of Service" som arbetar för att få alla att känna sig sedda och hörda - en sorts social dans.
– Vad inspirerar och motiverar dig till att jobba med kaffe?
Allt började med den sociala delen för mig. Det var min utgångspunkt, men jag befann mig i en miljö där specialkaffe fanns och kaffeintresset kom som ett resultat av exponering.
Jag minns mycket väl min första "wow"-upplevelse, det var när jag malde en påse kaffe från Rwanda och sedan kom ett moln av jordgubbsdoft upp i ansiktet på mig. Och det var då det slog mig att kaffe är något mer än bara rostade bönor.
Det var det som satte igång intresset för ämnet. Det fascinerade mig att kaffe var så mycket mer än vad man oftast är medveten om. Hantverk och råvaror kan ge helt olika kaffe och smaker, och det är spännande.
Det som motiverar mig är att specialkaffe ska vara för alla. Så hur kan jag jobba på ett sätt som gör att gästen känner sig hörd samtidigt som jag neutraliserar specialkaffe och gör det mer tillgängligt?
– Vilken är din bästa erfarenhet av att jobba med kaffe hittills?
Det är mycket och många, men återigen kommer vi tillbaka till det sociala. En sak jag upplever med att jobba i tjänst är att det är världens bästa social-skola. Du måste hantera alla typer av människor och typer av personligheter, oavsett tillstånd. Och om du vågar ställa den där extra frågan kan det öppna upp för en helt ny värld.
Jag minns särskilt en gång när jag tjänade en äldre man och hans fru. Han såg lite atletisk ut, så jag frågade honom "tränar du någon sport?". "Inte riktigt", svarar han, men då säger hans fru, "du har trots allt ett höjdhopp...". Och så visar det sig att han inte bara tränade höjdhopp, utan han hade två världsrekord!
Men det är inte bara den sociala aspekten av gästerna vi servar, utan även kollegorna man arbetar med. Jag hade bland annat två anställda som var väldigt kaffeintresserade och blev intresserade av att börja tävla. Det gav mig möjligheten att få coacha dom, och följa deras resa. Vilket var väldigt speciellt för mig, och ett fint minne.
– Vi kan inte låta bli att prata om tävlingarna du har deltagit i. Du har tävlat i flera år, i flera tävlingar och innehar flera titlar som norsk mästare i AeroPress, Latte Art och Cup Tasting, världsmästare i kokkaffe, och nu 2 gånger vinnare av The Barista League. Kan du berätta lite om vad som motiverar dig att tävla?
Ja, det är helt enkelt en önskan om att bli bättre. Ofta när man står och jobbar bakom baren varje dag pågår mycket av samma sak. Även om man jobbar med att se gästerna och deras behov och att man försöker leverera fika till alla så utmanas man inte nödvändigtvis i yrket på samma sätt som en tävling kan göra.
Så det har varit en drivkraft för mig att lära mig mer om ämnet. Men också för att träffa andra kaffemänniskor som har mycket kunskap och ta del av den miljön. Tävling är trots allt också kul. Det är kul att pusha sig själv och bli bättre på något, och oavsett hur det går så lär man sig mycket. Det viktigaste är att förbereda sig och att vara delaktig.
– Du vann inte The Barista League ensam, utan tillsammans med en av dina tidigare anställda, Simen Andersen, som också var med i finalen i Brewers Cup World Championship, 2022. Men han är inte den enda som har tävlat från Papegøye och det är det är tydligt att du har lyckats skapa en miljö som fostrar duktiga baristor som gillar att tävla. Kan du prata lite om vad det är som skapar en sådan miljö?
Bra fråga. Som chef eller som tränare kan man alltid ge uppmuntran och försöka göra tävlingarna ofarliga, men intresset måste komma från baristan själva och de måste vara beredda att gå utanför sin komfortzon. Därefter är det viktigaste att vara närvarande och stötta deltagaren så att de också känner att det är roligt.
Jag tycker också att det är roligt att se andras potential och bidra till att så det där fröet och ge det näring. Och det går inte att ta avstånd från mig och deltagaren, om du förstår? Jag kan inte bara säga: "nej, det här var inte bra" eller "det här var bra". Det här är en resa vi gör tillsammans och lär oss att stå i den.
– Barista League är ett evenemang i sig. En fullspäckad show för alla som tittar och alla som deltar. Vad var det roligaste med att tävla i Barista League nu i Barcelona? Har du några favoritminnen?
Sammantaget bara en riktigt rolig och trevlig tävling. Det är avslappnat och bra stämning. Alla tävlingar har sin charm och med nästan alla tävlingar måste man förbereda sig väl. Men en del av det som är så roligt med The Barista League är att man bara dyker upp.
Du har din erfarenhet som barista med dig och sedan är det bara att ställa upp och vara med. Och du måste bara göra det bästa av situationen. Samtidigt som hela tillställningen är en fest och det är en bra stämning.
Jag tycker personligen att det bidrar till att göra tävlandet ofarligt och är en väldigt bra introduktion till tävlingar. Och mycket av anledningen till det är att människorna bakom The Barista League är riktigt bra och gör ett bra jobb. De är bra på att skapa en bra miljö. Inte bara lokalt utan även internationellt. Du känner dig som en del av en större kaffecommunity.
Ett av mina favoritminnen från Barcelona var från när vi först kom dit. Jag och Simen besökte flera kaffebarer under dagen och träffade en väldigt trevlig barista, Mathias, på Nomad Coffee. Han fick oss att känna oss sedda och hörda och det var överlag en mycket trevlig upplevelse.
Det han inte visste var att vi skulle tävla, och det vi inte visste var att han skulle vara med som publik. Han kände igen oss och vi fick träffa hans flickvän och plötsligt hade vi fått en ny vän. Jag älskar hur kaffe som en handelsvara och kulturell sak förbinder oss på så många plan.
– Har du några tips till den som vill tävla, men kanske inte riktigt vågar kasta sig ut i det ännu?
Gör det bara.
Prata med andra som har tävlat, ta reda på vad det handlar om och gör det ofarligt för dig själv. Kolla in tävlingarna på Youtube för inspiration och insikt.
Det är också en bra idé att delta i tävlingar du inte behöver prata i först. Tävlingar som AeroPress, VM i Kokkaffe eller lokala Latte Art throwdowns är ett bra sätt att få en smak av tävlingarna.
För mig var det viktigt att inse att att jobba på ett café och att tävla är två olika saker. Visst överlappar det, men var medveten om att det kommer att finnas domare och publik där.
Och förbered dig väl, för det är mer än att bara stå bakom baren.
– Även om kaffe är livet, är livet inte bara kaffe. Vad brinner du för utanför vår kaffevärld?
Ja, absolut. Motion, hälsosam mat och natur. Att vara ute i skogen är vad det handlar om även om jobbet är socialt är jag väldigt introvert och gillar att vara ensam när jag kan.
– Vad gör du helst när du är ledig? Beskriv din drömdag i Oslo.
Det går mycket hand i hand med det jag brinner för. Mycket ensamtid. Skogsvandringar, träning och god mat. Jag går också ofta på caféer antingen ensam, med min flickvän eller en kompis. Men jag brukar inte leta efter stora sociala sammanhang.
Tack för pratstunden, Anton!
Vi ses!
- rRebells
コメント