Vi älskar iskaffe och vi älskar sommaren, men vem gör inte det? Den gemensamma semestern kan vara över, men än är inte sommaren det.
Det finns hundratals recept på iskaffe, och säkert minst lika många olika tolkningar. Kaffe, och sättet vi dricker det på, är trots allt personligt. Men i grunden är iskaffe bara kaffe som serveras kallt. Och ibland är det de enkla, som är det bästa.
Därför tänkte vi dela med oss av två enkla och grundläggande iskafferecept för att släcka törsten i augustivärmen.
Innehåll
Japanskt kaffe
Shakerato
Recept på Japanskt iskaffe
Japanskt iskaffe är ett klassiskt svart iskaffe. Det är inte bara väldigt Instagramvänligt att göra, utan det är också en effektiv metod för att göra enstaka portioner iskaffe som serveras direkt.
På många sätt liknar metoden en americano. Ett starkt koncentrat med kaffe som bryggs direkt över is. Det gör att vi kan extrahera alla önskvärda karaktärer från kaffet på grund av det varma vattnet, men eftersom kaffet bryggs direkt över is kyls bryggningen snabbt ner och kaffet späds ut.
Eftersom kaffet späds ut med hjälp av isbitarna som smälter under bryggningen måste vi också ta hänsyn till det när vi gör receptet. Därför måste vi först göra ett kaffe som är starkare än vanligt, vi måste beräkna tillräckligt med isbitar för att ersätta mängden vatten som inte används under själva bryggningen, och det måste vara tillräckligt starkt för att serveras över isbitar.
Men nog om det. Här kommer receptet! Följande recept ger en halvliter iskaffe.
Ingredienser
35 g finmalet kaffe (finare än filtermalet, grövre än mokabryggare)
300 g varmt vatten
200 g isbitar
Isbitar för servering
Tillbehör
V60, Kalita, Origami eller liknande filterhållare (vi använder V60) med pappersfilter
Serveringskanna
Våg
Timer
Gör så här
Koka upp vatten.
Medan vattnet kokar mäter du upp 35g kaffe, gärna ett lätt och fruktigt kaffe som kan drickas kallt.
Mal kaffet fint, men grövre än en mokabryggare.
Lägg 200g isbitar i serveringskannan.
Placera filtret i filterhållaren.
Håll filterhållaren med pappersfiltret över diskhon och blöt filtret. Se till att allt vatten rinner igenom innan du sätter det på serveringskannan.
Placera serveringskannan med filterhållaren på vågen och fyll pappersfiltret med det nymalda kaffet.
Nollställ vågen och starta timern.
Häll 80g varmt vatten över kaffet och låt det blomma i 30-40 sekunder. Se till att allt kaffe blir blött.
Häll resterande 220 g vatten i långsamma mjuka cirklar. Du kan avsluta med att långsamt hälla i mitten av filtret.
Låt kaffet rinna igenom helt. Den totala bryggtiden bör vara ca. 3,5 minut.
Vänta en minut eller två och låt isbitarna smälta in i det nybryggda kaffet.
Servera i glas med isbitar och njut!
Det här är en perfekt, törstsläckande drink att njuta av i sommarvärmen och den kan enkelt varieras med en skvätt mjölk eller en citronskiva om du vill njuta av den med en liten twist.
Recept på Shakerato
Det kan vara svårt att göra espresso lätt, fräsch eller uppfriskande, speciellt när den är kall. För när espresson blir kall framhävs ofta bitterämnena och nyanserna från kaffet försvinner. Som tur är shakerato svaret.
En skvätt socker, isbitar och en shaker rundar av espresson och lyfter fram den igen. Med shakerato får du punchen av en espresso, och samtidigt den uppfriskande smaken från en iskaffe.
Här kommer vårt recept:
Ingredienser
Espresso, dubbel
4-5 isbitar
Socker, 1 tesked
Tillbehör
Espressomaskin
Shaker
Drinksil
Gör så här
Brygg en dubbel espresso. Italiensk stil eller en längre, modern espresso passar bäst till shakerato.
Lägg 4-5 isbitar i en cocktailshaker. Vi använder 5 då våra isbitar är lite mindre.
Tillsätt 1 tsk socker till isbitarna i shakern.
Häll i den dubbla espresson.
Sätt på locket och skaka ordentligt.
Skaka i 10-15 sekunder så att isbitarna smälter och krossas lite.
Sila av kaffet i ett kallt glas.
Servera och njut!
Shakeraton är en perfekt pick-me-up i värmen och passar alla tillfällen.
Och PS, känns det för jobbigt att följa ett recept men du är ändå sugen på kallt kaffe. Brygg då lite extra kaffe till morgonens bryggning. Ställ in kannan i kylen över dagen, och när du kommer hem har du kallt bryggkaffe. Servera med is i ett festlig glas.
Vi hörs
-rRebels
Comments